Főoldal

A rózsa betegségek leggyakoribb fajtái

 

A rózsát mindenki ismeri. A rózsa szinte minden kertben, hétvégi háznál, társasház környékén megtalálható. Felsorolhatatlan mennyiségű faja, fajtája, változata létezik. Ha ma felírnánk az összes fajtát, jövőre újra dolgozhatnánk vele, mert a nemesítők munkájának eredményeképp naponta egy-egy új fajta, változat kerül a piacra.

Az alábbi cikksorozat a rózsa legfontosabb betegségeit igyekszik képekkel, leírásokkal bemutatni.

Rózsalisztharmat - Sphaerotheca pannosa var. rosae

A rózsa egyik legismertebb és legelterjedtebb betegsége. Az érzékeny fajtákban jelentős károkat okozhat. Ezek ismeretében minden rózsatulajdonosnak érdemes pár percet fordítani e betegség megismerésére, hogy a tünetek felismerésekor mindent megtehessünk a kár enyhítésére.

A rózsa botritiszes betegsége

A közismert Botrytis cinerea rózsán jelentkező betegsége. Szabadföldben és növényházban egyaránt előfordul, a csapadékos, párás, nedves környezet különösen fogékonnyá teszi a növényeket.

A rózsa agrobaktériumos gyökérkolyvája

Az Agrobacterium gazdanövényköre rendkívül széles, a legtöbb fásszárú növényt megtámadhatja. A rózsán a betegség tünetei a föld feletti részeken kevésbé szembetűnőek.

A rózsa diplokarponos levélfoltossága (feketefoltosság)

A szabadföldi rózsák egyik legelterjedtebb, leggyakrabban előforduló betegsége. Az egyes rózsafajták fogékonysága jelentősen eltér, de általánosságban elmondható, hogy a bokorrózsák fogékonyabbak. A csapadékos, hűvös időjárás hozzájárul a betegség fokozott kártételéhez. Az 1830-as években számos országban egy időben írták le, ezért közel 25 elnevezést kapott.

A rózsa koniotíriumos vesszőfoltossága (kéregfoltossága)

Hazánkban mindenhol előforduló betegség. Hajtatásos termesztés során nagyobb károkat okoz, mint szabadföldön.

Rózsa mozaik vírus

Ahol rózsát termesztenek, ott sajnos mindenütt találkozhatunk ezzel a vírussal. Magyarországon is elfőfordul, egyes fajták érzékenysége jelenteősen eltér.

Rózsafenésedés (Szfacelómás betegség)

Nem gyakori betegség. Elsősorban faiskolákban fordul elő, ritkán kertekben is megfigyelhető. A leveleken lilásfekete foltok jelennek meg, melyek formája kerek vagy ovális. A foltok fokozatosan 5-8 mm-esre nőnek és szürkésfehérre változnak, és elszáradnak. A foltok szegélye határozott vonalú, nem csipkézett. A levél fonákán a foltok egyneműek, barna színűek...

Rózsarozsda

A rózsa általánosan elterjedt betegsége, a diplokarponos levélfoltosság és a lisztharmat mellett a legveszélyesebb kórokozó.

Ne feledjük, nem csak beteg rózsák léteznek! Rózsadobozok

 

A rózsa betegségei - cikksorozat, rózsarozsa, rózsafenésedés, rózsa mozaik vírus, rózsa koniotíriumos vesszőfoltossága,diplokarponos levélfoltossága (feketefoltosság), agrobaktériumos gyökérkolyvája, botritisz, rózsalisztharmat

Hozzászólások

Keller László 07 Május 2011, 08:53
Kedves Ciprián!
Nagyon szépen el kezdtek hajtani a rózsáim, most második évesek. Már szép bimbók is vannak, és egyszer csak elkezdtek fonnyadni a leveleik, hiába öntözöm őket. Nem levéltetü, más mi okozhat ilyen tüneteket? Várom a válaszodat, üdv: Laci
Ciprián 27 Március 2011, 22:37
Kedves Nárcisz!

A bio tetűirtó használt. A kereskedő és a gyártó zsebének. :-)
A tetvek megjelénésekor Fendona, Chess 50 WG, Decis, stb szerek valamelyikével kell védekezni.

Üdvözlettel,
Ciprián
Nárcisz 27 Március 2011, 09:34
Kedves Ciprián!
Minden évben "szenvednek" a rózsáim a tetvek miatt. Hogyan védekezhetnék a tetvek ellen? Már vettem bio tetűírtót, de nem használt :( Köszönöm a választ!
Zoltán1988 13 November 2010, 10:25
Üdv,

Végigolvastam a betegségeket, de nem találtam olyat ami illett volna arra, ami az én törperózsáimat érinti. A növény nyáron kinn volt, egyszer a testvérem hibájából csúnyán leszáradt, akkor visszavágtam, kihajtott, azóta nagyon szépen fejlődött. Ezután lisztharmat támadta meg, de, de permetezéssel elejét vettem a dolognak, a növényen azóta ennek tüneteit nem tapasztalom.

Most hogy hidegebb lett, behoztam áttelelni de nem metszettem le mert még voltak virágai. Most azt tapasztalom, hogy igen aktívan hajtásba kezdett (számos, egész nyáron nem kihajtott ágon is), viszont ezzel egy időben, látszólag véletlenszerűen elkezd leszáradni több leveles hajtás is.

Lekókad, de nem sárgul, nem fonnyad, csak szárad (a színe zöldes marad de mintha nem kapna elég vizet). Lepermeteztem gombaölővel, de a jelenség továbbra is fennáll. A földje mindig nedves (értsd: elég vizet kap), emellett komplett tápot kap (NPK 11-5-8 keveréket), persze megfelelő adagolásban. Elég fény éri, a levegő is jár, a páratartalom átlagosnak mondható.

A száradás hasonlít a rózsarozsdáéra, de sehol sem látok narancsszínű foltokat, pedig nagyítóval vizsgáltam át a leveleket (fonákon is). Első körben eltávolítottam az ilyen beteg részeket, de ettől függetlenül máshol is feltűnt ez a jelenség.

Egyik másik-leszárad hajtás vizsgálatkor a kezemben maradt, mások stabilan tartják a pozíciójukat. Főleg az zavart össze, hogy leszáradó hajtások mögött új egészséges hajtások jönnek elő.


Köszönettel,
Zoltán
Lídia 28 Szeptember 2010, 19:28
Végig olvastam az összes hozzászólást, de nem találtam olyan betegséget, amiaz én rózsáimat támadta meg. Egyetlen levél nincs rajtuk, de virágot hoznak a csupasz ágakon. Mi lehet az oka, megmenthetőek-e még a rózsafáim? Én arra gondoltam, hogy a melléjük ültetett vörös- és fokhagyma okozta, amit levéltetű ellen tettem melléjük. Levéltetű sokkal kevesebb volt. Nagyon várom a válaszodat.
Hartal Katalin 20 Szeptember 2010, 16:07
Kedves Ciprián!
Kezdő kertészkedő vagyok,szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tegyek a rózsáimmal, hogy erősödjön a száruk, és hogy több virágot hozzanak, mert nagyon gyengécskék voltak az idén. a töveket egy éve ültettem. Mi a teendő most ősszel a rózsatövekkel?
Várom válaszát! Üdvözlettel.
Ciprián 08 Augusztus 2010, 22:18
Kedves amatőr!

Számos oka lehet a levélhullásnak, és sajnos így látatlanban még megtippelni sem tudom, hogy mi a pusztulás oka.
Érdemes megvizsgálni, hogy a lekaszodott növények hajtásaiban van e élet. Kettévágva ha zöld a belseje, akkor még van esély a kihajtásra. (Valószínűleg egyébként a hajtások is elhaltak.)

Üdvözlettel,
Mátyás Ciprián
amatőr 08 Augusztus 2010, 21:45
kedves Ciprián!
Az ágyásrózsáim sorban egymás után dobálják el a leveleiket. Tavaly még csak egy, most már négy teljesen kopasz. Mit tegyek hogy ne terjedjen tovább? Illetve hogy a már kopaszokat hogyan tudom megmenteni.
Molnár Csaba 06 Augusztus 2010, 07:46
Kedves Ciprián!
Köszönöm választ!
Nem vettem észre az e-mailt!
Igyekszem a leírtak alapján eljárni!

Molnár Csaba
Molnár Csaba 05 Augusztus 2010, 15:13
Kedves Ciprián!
Elküldtem a képeket e-mail-on. Remélem látszik rendesen a problémám.
Köszönettel:
Molnár Csaba
Ciprián 02 Augusztus 2010, 22:48
Kedves Csaba!

Így látatlanban csak találgatni tudnék.
Nincs esetleg valamely más, szemmel látható tünet? Esetleg elszíneződés a száron, rovar kártevő nyomai a szárban, törzsben?
Ha tudnál fényképet küldeni, az talán segítene a diagnózisban.

Üdvözlettel,
Ciprián
Molnár Csaba 02 Augusztus 2010, 10:18
Kedves Ciprián!
Kérem segítségedet a következő problémában.
Tavasz óta a rózsáim /bokor, fa, park/ elkezdtek elszáradni. Egy egy nagyobb águkról lehull a levél és a szár elszárad. Folyamatos a pusztulás azóta is. Megállíthatatlan...
Park rózsám összes régi ága elszáradt, tővig visszavágtam és az új hajtásai szépen virágoznak. Sajnos a rózsafáimmal ezt nem tehetem meg. Van olyan, aminek az egyik oldala már teljesen elszáradt. Véleményed szerint mi lehet a gond???
Kaja 21 Július 2010, 07:54
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Máris megyek Decist venni. A Pirimor nem segített. Bízom benne, hogy sikerrel járok. Nem tudom, honnan hurcolásztam be ezt a kártevőt, és hogy van e a környékünkön. Csepelen lakunk, és kicsi kertünk csak 2 éve működik. Tavaj még biztosan nem találkoztam ezzel a furcsa nyavalyával.
További szép nyarat mindenkinek.
Kaja
Csikós Hajnalka 18 Július 2010, 15:41
A Kaja július 11.ei levelére válaszolnék. Az a fehér uráló molytetű-féle nagyon terjeszkedik,bár van ahol még hírét sem hallották. Pld.Budapest II.kerülete tele van. A DECIS nevű vegyszerrel kb. háromszor 3 neponként-egy hónapban lepermetezem és használ,de sajnos máshonnan visszajön. Nem tudom hogy lehet egy ilyen agresszív kártevőt kiirtani....
Ciprián 18 Július 2010, 13:24
Kedves Kaja!

Elnézést a késői válaszért.
Fénykép alapján valószínűleg be tudnám azonosítani a kártevőt. A tetűk méret elég nagy szórást mutat, így nem kizárt, hogy mégis csak tetűkről volt szó. Az, hogy több növényen is jelentkezik, azt jelzi, hogy nem specifikus kártevőről van szó, így leírás alapján az azonosítás még nehezebb.
A rovarölő szeres kezelés valószínűleg segít.

Üdvözlettel,
Ciprián
Kaja 14 Július 2010, 11:03
Kedves Ciprián!
A rózsáimon is, és más növényeken is, a szárak közepe táján fehér bevonatot találtam, mintha finoman szőrös lenne. Amikor letöröltem, a levéltetünél nagyobb, fehér, gyapjas bolhaféle ugrott el a szárról. Ilyetmég leírásban sem láttam. Tudna nekem segíteni? A válaszát nem várom tétlenül, addig is lepermetezem rovarölő szerrel. Biztos, ami biztos.
Köszönettel: Kaja
Ciprián 10 Július 2010, 18:27
Kedves Eta!

Ne haragudjon, de nekem nagyon zavaros a leírása. Esetleg egy fénykép segítene.

Üdvözlettel,
Mátyás Ciprián
eta 10 Július 2010, 13:10
Engem is érdekelne a rózsáim töve és levelén sötét, koromfekete nagy foltok vannak szinte minden levele,az egésuet beborítja, denem száraz,de a levele nem zöld fekete,félek a többit is megtámadja mivel sorban vannak.Több tő is ilyen,új tő virágában,első évesek.Nem tetü,nem is lisztharmat.Mivel kezeljem ?
Nem tudom mi lehet...
A többi bokrom meg össze van töpörödve elszáradt a levele barna, égés nyomok, itt a szomszédaink( sorház ) gyakran gyomirtóznak,és vegyszereznek talán a szél,víz hordta át, nappal nem öntüzünk csak este.Minden éven kihajt, de elég,levelét ledobják.
Hogy tudjuk ezt kivédeni ??
Bihariné Nagy Enikő 14 Május 2010, 20:48
Érdeklődni szeretnék, hogy két rózsabokron le van konyulva egy-egy nagyon friss, hosszú hajtás vége. Mi okozhatja?
Ciprián 06 Május 2010, 20:35
Kedves Rita!

Sajnos fénykép nélkül csak találgatni tudok. Elképzelhető, hogy valamely betegség (pl. rozsda) tünete volt.

Üdvözlettel,
Mátyás Ciprián
Rita 06 Május 2010, 10:07
kaptam egy régi rózsatövet ami másnak útban volt...
az egyik hajtásán élénk narancssárga porszerű foltokat találtam... mi lehet ez? gomba? sajnos fotó nincs mert rögtön letörögettem ezeket a hajtásrészeket, hátha fertőzheti a többi rózsámat
Ciprián 19 Szeptember 2009, 20:55
Tisztelt Viki!

Több oka is lehet a leírt tünetnek.
A rózsarozsda például az Önök által leírt felkopaszodást, levélhullást, súlyos esetben a hajtás elhalását okozhatja. A rozsda a leveleken először pontszerű, majd kiemelkedő foltokat okoz, ezek a foltok a fertőzést terjesztő spórák forrásai. A mezőgazdasági boltokban kapható gombaölő szerekkel sikeresen lehet védekezni a rozsda ellen.
Szintén hajtáselhalást okozhat a hajtásfúró levéldarázs, ami a levélnyél tövébe rakja tojásait, majd az abból kikelő lárvák a hajtások belsejét rágják, azok elhalását okozva. A rovar által károsított hajtásokat le kell vágni és elégetni.

Üdvözlettel:
Ciprián
Viki 19 Szeptember 2009, 15:01
Tisztelt szerkesztő!

Nekem ugyanaz a gondom a rózsámmal,mint misi-nek (2009 Júli 21),s szeretném megtudni a választ,mert a fiatalember az e-mail címére kérte a választ,így mások nem tudják elolvasni.
Előre is köszönöm válaszát
Üdv: Viki
Ciprián 12 Augusztus 2009, 19:54
Kedves Beatrix!

Pók biztosan nem támadta meg a rózsát (növényevő pókról nem tudok), ellenben rovarkártevő előfordulhat. A növényt rovarölő szerrel (pl: Bi-58, Chess, stb) szerrel kell lepermetezni és ezt a kezelés szükség szerint megismételni.

Tisztelettel:
Mátyás Ciprián
Beatrix 12 Augusztus 2009, 14:19
van egy cserepes rozsam es nagyon gyonyoru volt amig eszrevette hogy hervadozni kezd..egy iedo utan eszrevettem hogy apro bogar vagy pok tamadta meg...mit tehetek ellene??
misi 21 Július 2009, 21:57
Tisztelt szerkesztő!
a futórózsáim előszőr felkopaszodnak aztán néhány nap mulva a felkopaszodott részek elkezdenek száradni.azt szeretném megtudni ,hogy mi okozza ez a jelenséget , és hogy, mivel lehet ezt kezelni.
válaszát ha lehetséges a kiskertesz93kukaccitromail.hu email címre kérném. válaszát előre is köszönöm
egy kezdő hobby kertész.
Ciprián 06 Április 2009, 20:35
Kedves Kudorz!
Ha teheti, kérem e-mail címemre küldjön egy fotót, mert az sokat segítene az azonosításban. A cikkek képeit érdemes összehasonlítani az Ön által tapasztalt tünetekkel.
De egy gombaölőszeres permetezés soha nem árt, és ez kifejezetten igaz zárt terekre (fólia, üvegház). Ilyen helyen a kórokozók, kártevők rendkívül gyorsan szaporodnak, így mindig a megelőzést kell előtérbe helyezni. Amint teheti, kezdje meg a permetezést.

Sok sikert a további munkájához!

Üdvözlettel:
Ciprián
kudorz 06 Április 2009, 20:28
folia satorban termesztek tobb szaz rozsat es nehany napja egy par rozsan a levelek mintna kezdenenek ossze huzodni es kezd el szaradni. Ez lehet a perinoszpora vagy mas betegseg?
valaszat elore is koszonom egy kezdo rozsa termeszto.