Frissítve:

Átverés, vagy alternatív megoldás a Belső hőszigetelés?


Két téma van Magyarországon, amiben mindenki szakértőnek hiszi magát. Az egyik a foci, a másik a hőszigetelés. Utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint egy Youtube-ra feltöltött videó, ami mostanra a legnézettebbé vált a hőszigetelés kategóriában.

Eddig 1 003 400-an nézték meg, és több ezren osztották meg Facebook-on. Ez talán a legnézettebb videó az építőipari témakörben. Még 2016. februárban kapta fel az online média. Hatására kiugróan megnőtt az XPS szigeteléssel kapcsolatos keresések száma, a forgalmazóknál számottevő értékesítést generálva. A cikk végén a források menüben a termék forgalmazója is megtalálható.

xps statisztika
Havi keresési számok az xps szigetelés témakörre 2015. április és 2016. március között.

A kapcsolódó hozzászólások alapján rengeteg félreértés és téves információ ragadt meg az emberek fejében, melyekre próbáltunk választ találni.

 

Mi a különbség a külső és a belső szigetelés között?

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy sokan összekeverik a homlokzati és a beltéri szigetelést. Egy ehhez kapcsolódó vélemény:

"A penész a magas páratartalomtól jön elő, a hungarocelltől csak berohad majd a fal! A párát kell megszüntetni, utána nincs penész, tapasztalatból mondom!"

A hungarocell, vagy más néven nikecell, egy nyitott cellás expandált polisztirol (EPS), kültéri felhasználásra javasolt. Díszlécek, épületdíszek és dekor betűk is készülnek belőle. A kisfilmben említett beltérre ajánlott polisztirol lap zártcellás (XPS), ami 98%-ban levegőből és 2%-ban kőolajszármazékból tevődik össze. Nehezen éghető, korhadásmentes extrudált polisztirol műgyanta, mely benyomódásra kevésbé érzékeny. Egy 6 mm-es vastagságú XPS tábla hőértéke 12 cm-es téglafalnak felel meg. Ettől vastagabb, 2-3 cm-es lapok nem feltétlenül előnyösek, sőt úgy jobban lehül a külső hideg fal, és károsodhat a falszerkezet. Télen a hideg, nyáron a meleg ellen is véd. A hővezetési tényezője λ: 0,035 W/mK. Fehér, kék, zöld, lila és egyéb színekben is készül. Nagyobb gyártói az URSA, Austrotherm és a Saarpor. A megfelelő rendszer kialakításához szükség van még penészgátló adalékkal kevert XPS lap ragasztóra és üvegszövet tapétára. Mennyezetre és ferde falazatra erősebb, például Soudal Soudabond ragasztó ajánlott.

 

Milyen esetekben jó az utólagos belső szigetelés?

A másik jellemző szakértő a természet megújító erejére alapozza lakása hőszigetelését.

"Aki annak idején egy picikét figyelt fizika órán, az nem dől be ekkora idétlenségnek. Ezzel a megoldással tovább ront a helyzeten. Ettől az ál megoldástól a penész a leszigetelés hatására sokkal intenzívebben tenyészik. Ideális gombatenyészetet lehet így létrehozni. Egy ősi megoldás van a problémára: szellőztetés, napfény, fűtés, és külső hőszigetelés."

A kedves kommentelő bizonyára nem panelban, vagy tagolt homlokzatú épületben lakik, mint a lakosság negyede. A homlokzati hőszigetelő rendszer vitathatatlanul hatékony megoldás, de annak minden hátránya és előnye ellenére sem minden esetben alkalmazható. A minőségi, szakszerű belső oldali szigetelés kialakítása sokkal rugalmasabban megoldható, nem függ az épület külső adottságaitól. Műemlék jellegű épületnél, értékes-tagolt homlokzatnál és panellakásban (pályázati forrás nélkül, egyedi lakásban) csak belső falszigetelés jöhet szóba. Nincs szükség költséges külső állványozásra, mivel beltérben kisebb magasságról van szó, és sokkal egyszerűbben, akár házilag is kivitelezhető az XPS lemezek felrakása. A viszonylagos egyszerűséghez jellemzően kedvező megtérülés és ár párosul. Fokozott penészedés ott alakulhatott ki, ahol tévesen, hungarocell lapokkal próbáltak belülről szigetelni. Valójában, penészgátló adalékkal kevert ragasztóval felrakott XPS lapok esetén a pára már nem csapódik le a hideg falon, így a penészgomba akár teljesen el is tűnhet.

Beltéri falszigetelés
          utáni hőmérséklet

A Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség írt állásfoglalást a belső hőszigetelés alkalmazásának veszélyeiről, hátrányairól. Az írás azonban céljával ellentétben hiányos, meg sem említi az XPS technológiát, mint létező beltéri falszigetelő megoldást, kizárólag az EPS panelek alkalmazásáról ír, mely csak külsőleges használatra ajánlott módszer.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a mai korszerű szigetelőanyagokkal a beltéri szigetelés nagy biztonsággal kivitelezhető. Nem jelenik meg a szigetelőlapok alatt a penész, és nagymértékben csökkenti a hideg falon távozó hőt. A falak szerkezetében sem tesz kárt. Tévhit ugyanis, hogy az a pár milliméteres szigetelőlap teljes mértékben hőszigetel, hőstop keletkezik, és emiatt rongálódik, vagy megfagy a fal.

Ha beltéri falszigetelést választ, akkor a szükséges anyagok, árak, megtalálhatóak többek között a Festékes festékboltban.

További ajánlott webáruházak, boltok, kivitelezők:

- Szerszám Technika - Egyedi szerszám, felszerszámozás

- Soudal - Szigetelő purhabok, ragasztók, tömítők

- Netenbútor - Olcsó franciaágyak és kanapék

- Repülőszőnyeg - Linóleum és PVC termékek

- Trend Store - Építőipari és mezőgazdasági gépek importja Kínából


Források

 • Beltéri XPS hőszigetelés. (2016. február 29.). Festékes. Letöltve: 2016. február 29-én: http://www.festekes.hu/xps/
 • Épületek hőszigetelése. (2016. március 11.). Wikipédia. Letöltve: 2016. március 28-án: https://hu.wikipedia.org/wiki/Épületek_hőszigetelése
 • Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség. (2016.03.11.). (megszűnt oldal)
 • Fátrai, G., & Horváth, T. (2015). XL. Épületszerkezettani Konferencia. Győr–Pannonhalma, 2015. május 21-22.
 • Lakatos, Akos & Szodrai, Ferenc. (2014). Építőanyagok nedvességfelvételének vizsgálata. Magyar Épületgépészet. 63. 33-36. PDF
vissza a főoldalra


Adatvédelem, Fejlesztette: Keresőmarketing.com