FrissĂ­tve:

ÁtverĂ©s, vagy alternatĂ­v megoldĂĄs a BelsƑ hƑszigetelĂ©s?


KĂ©t tĂ©ma van MagyarorszĂĄgon, amiben mindenki szakĂ©rtƑnek hiszi magĂĄt. Az egyik a foci, a mĂĄsik a hƑszigetelĂ©s. UtĂłbbit mi sem bizonyĂ­tja jobban, mint egy Youtube-ra feltöltött videĂł, ami mostanra a legnĂ©zettebbĂ© vĂĄlt a hƑszigetelĂ©s kategĂłriĂĄban.

Eddig 665.000-en nĂ©ztĂ©k meg, Ă©s több ezren osztottĂĄk meg Facebook-on. Ez talĂĄn a legnĂ©zettebb videĂł az Ă©pĂ­tƑipari tĂ©makörben. MĂ©g 2016. februĂĄrban kapta fel az online mĂ©dia. HatĂĄsĂĄra kiugrĂłan megnƑtt az XPS szigetelĂ©ssel kapcsolatos keresĂ©sek szĂĄma, a forgalmazĂłknĂĄl szĂĄmottevƑ Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©st generĂĄlva. A cikk vĂ©gĂ©n a forrĂĄsok menĂŒben a termĂ©k forgalmazĂłja is megtalĂĄlhatĂł.

xps statisztika
Havi keresési szåmok az xps szigetelés témakörre 2015. åprilis és 2016. mårcius között.

A kapcsolódó hozzåszólåsok alapjån rengeteg félreértés és téves informåció ragadt meg az emberek fejében, melyekre próbåltunk vålaszt talålni.

 

Mi a kĂŒlönbsĂ©g a kĂŒlsƑ Ă©s a belsƑ szigetelĂ©s között?

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy sokan összekeverik a homlokzati és a beltéri szigetelést. Egy ehhez kapcsolódó vélemény:

"A penĂ©sz a magas pĂĄratartalomtĂłl jön elƑ, a hungarocelltƑl csak berohad majd a fal! A pĂĄrĂĄt kell megszĂŒntetni, utĂĄna nincs penĂ©sz, tapasztalatbĂłl mondom!"

A hungarocell, vagy mĂĄs nĂ©ven nikecell, egy nyitott cellĂĄs expandĂĄlt polisztirol (EPS), kĂŒltĂ©ri felhasznĂĄlĂĄsra javasolt. DĂ­szlĂ©cek, Ă©pĂŒletdĂ­szek Ă©s dekor betƱk is kĂ©szĂŒlnek belƑle. A kisfilmben emlĂ­tett beltĂ©rre ajĂĄnlott polisztirol lap zĂĄrtcellĂĄs (XPS), ami 98%-ban levegƑbƑl Ă©s 2%-ban kƑolajszĂĄrmazĂ©kbĂłl tevƑdik össze. Nehezen Ă©ghetƑ, korhadĂĄsmentes extrudĂĄlt polisztirol mƱgyanta, mely benyomĂłdĂĄsra kevĂ©sbĂ© Ă©rzĂ©keny. Egy 6 mm-es vastagsĂĄgĂș XPS tĂĄbla hĆ‘Ă©rtĂ©ke 12 cm-es tĂ©glafalnak felel meg. EttƑl vastagabb, 2-3 cm-es lapok nem feltĂ©tlenĂŒl elƑnyösek, sƑt Ășgy jobban lehĂŒl a kĂŒlsƑ hideg fal, Ă©s kĂĄrosodhat a falszerkezet. TĂ©len a hideg, nyĂĄron a meleg ellen is vĂ©d. A hƑvezetĂ©si tĂ©nyezƑje λ: 0,035 W/mK. FehĂ©r, kĂ©k, zöld, lila Ă©s egyĂ©b szĂ­nekben is kĂ©szĂŒl. Nagyobb gyĂĄrtĂłi az URSA, Austrotherm Ă©s a Saarpor. A megfelelƑ rendszer kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©g van mĂ©g penĂ©szgĂĄtlĂł adalĂ©kkal kevert XPS lap ragasztĂłra Ă©s ĂŒvegszövet tapĂ©tĂĄra. Mennyezetre Ă©s ferde falazatra erƑsebb, pĂ©ldĂĄul Soudal Soudabond ragasztĂł ajĂĄnlott.

 

KöltsĂ©ghatĂ©kony utĂłlagos belsƑ szigetelĂ©s

A mĂĄsik jellemzƑ szakĂ©rtƑ a termĂ©szet megĂșjĂ­tĂł erejĂ©re alapozza lakĂĄsa hƑszigetelĂ©sĂ©t.

"Aki annak idejĂ©n egy picikĂ©t figyelt fizika ĂłrĂĄn, az nem dƑl be ekkora idĂ©tlensĂ©gnek. Ezzel a megoldĂĄssal tovĂĄbb ront a helyzeten. EttƑl az ĂĄl megoldĂĄstĂłl a penĂ©sz a leszigetelĂ©s hatĂĄsĂĄra sokkal intenzĂ­vebben tenyĂ©szik. IdeĂĄlis gombatenyĂ©szetet lehet Ă­gy lĂ©trehozni. Egy Ƒsi megoldĂĄs van a problĂ©mĂĄra: szellƑztetĂ©s, napfĂ©ny, fƱtĂ©s, Ă©s kĂŒlsƑ hƑszigetelĂ©s."

A kedves kommentelƑ bizonyĂĄra nem panelban, vagy tagolt homlokzatĂș Ă©pĂŒletben lakik, mint a lakossĂĄg negyede. A homlokzati hƑszigetelƑ rendszer vitathatatlanul hatĂ©kony megoldĂĄs, de annak minden hĂĄtrĂĄnya Ă©s elƑnye ellenĂ©re sem minden esetben alkalmazhatĂł. A minƑsĂ©gi, szakszerƱ belsƑ oldali szigetelĂ©s kialakĂ­tĂĄsa sokkal rugalmasabban megoldhatĂł, nem fĂŒgg az Ă©pĂŒlet kĂŒlsƑ adottsĂĄgaitĂłl. MƱemlĂ©k jellegƱ Ă©pĂŒletnĂ©l, Ă©rtĂ©kes-tagolt homlokzatnĂĄl Ă©s panellakĂĄsban (pĂĄlyĂĄzati forrĂĄs nĂ©lkĂŒl, egyedi lakĂĄsban) csak belsƑ falszigetelĂ©s jöhet szĂłba. Nincs szĂŒksĂ©g költsĂ©ges kĂŒlsƑ ĂĄllvĂĄnyozĂĄsra, mivel beltĂ©rben kisebb magassĂĄgrĂłl van szĂł, Ă©s sokkal egyszerƱbben, akĂĄr hĂĄzilag is kivitelezhetƑ az XPS lemezek felrakĂĄsa. A viszonylagos egyszerƱsĂ©ghez jellemzƑen kedvezƑ megtĂ©rĂŒlĂ©s Ă©s ĂĄr pĂĄrosul. Fokozott penĂ©szedĂ©s ott alakulhatott ki, ahol tĂ©vesen, hungarocell lapokkal prĂłbĂĄltak belĂŒlrƑl szigetelni. ValĂłjĂĄban, penĂ©szgĂĄtlĂł adalĂ©kkal kevert ragasztĂłval felrakott XPS lapok esetĂ©n a pĂĄra mĂĄr nem csapĂłdik le a hideg falon, Ă­gy a penĂ©szgomba akĂĄr teljesen el is tƱnhet.

BeltĂ©ri falszigetelĂ©s utĂĄni hƑmĂ©rsĂ©klet

A Magyar ÉpĂ­tƑkĂ©mia Ă©s Vakolat SzövetsĂ©g Ă­rt ĂĄllĂĄsfoglalĂĄst a belsƑ hƑszigetelĂ©s alkalmazĂĄsĂĄnak veszĂ©lyeirƑl, hĂĄtrĂĄnyairĂłl. Az Ă­rĂĄs azonban cĂ©ljĂĄval ellentĂ©tben hiĂĄnyos, meg sem emlĂ­ti az XPS technolĂłgiĂĄt, mint lĂ©tezƑ beltĂ©ri falszigetelƑ megoldĂĄst, kizĂĄrĂłlag az EPS panelek alkalmazĂĄsĂĄrĂłl Ă­r, mely csak kĂŒlsƑleges hasznĂĄlatra ajĂĄnlott mĂłdszer.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a mai korszerƱ szigetelƑanyagokkal a beltĂ©ri szigetelĂ©s nagy biztonsĂĄggal kivitelezhetƑ. Nem jelenik meg a szigetelƑlapok alatt a penĂ©sz, Ă©s nagymĂ©rtĂ©kben csökkenti a hideg falon tĂĄvozĂł hƑt. A falak szerkezetĂ©ben sem tesz kĂĄrt. TĂ©vhit ugyanis, hogy az a pĂĄr millimĂ©teres szigetelƑlap teljes mĂ©rtĂ©kben hƑszigetel, hƑstop keletkezik, Ă©s emiatt rongĂĄlĂłdik, vagy megfagy a fal.

Ha beltĂ©ri falszigetelĂ©st vĂĄlaszt, akkor a szĂŒksĂ©ges anyagok, ĂĄrak, megtalĂĄlhatĂłak többek között a FestĂ©kes festĂ©kboltban.

Våsårlói vélemények
xps lapok
5 / 5
NekĂŒnk bevĂĄlt a belsƑ szigetelĂ©s. ElƑtte mi is Ășgy hallottuk, hogy belĂŒlrƑl nem Ă©rdemes, mert penĂ©sz Ă©s egyĂ©b problĂ©mĂĄk lesznek ha hungarocellt hasznĂĄlunk. Nagyon egyszerƱ, belsƑ falra ne tegyen senki hungarocell lapokat. XPS a lĂ©nyeg!

ForrĂĄsok

  • BeltĂ©ri XPS hƑszigetelĂ©s. (2016. februĂĄr 29.). FestĂ©kes. Letöltve: 2016. februĂĄr 29-Ă©n: http://www.festekes.hu/xps/
  • ÉpĂŒletek hƑszigetelĂ©se. (2016. mĂĄrcius 11.). WikipĂ©dia. Letöltve: 2016. mĂĄrcius 28-ĂĄn: https://hu.wikipedia.org/wiki/ÉpĂŒletek_hƑszigetelĂ©se
  • Magyar ÉpĂ­tƑkĂ©mia Ă©s Vakolat SzövetsĂ©g. (2016.03.11.). (megszƱnt oldal)
  • FĂĄtrai, G., & HorvĂĄth, T. (2015). XL. ÉpĂŒletszerkezettani Konferencia. GyƑr–Pannonhalma, 2015. mĂĄjus 21-22.
vissza a fƑoldalra


AdatvĂ©delem, Fejlesztette: KeresƑmarketing.com